Anne ve bebek için diş bakımı neden önemlidir?

Anne ve bebek için diş bakımı neden önemlidir?

Anne ve bebek için diş bakımı neden önemlidir?

Diş sağlığınız hamileliğiniz sırasında acı çekebilir. Hem bebeğinizin hem de bebeğinizin diş sağlığına, gelecekteki sağlıklı ağızlara sahip olmanızdan emin olmak için bebeğinizin yaşamının ilk aylarında bakılması da önemlidir. Ayrıca iyi diş eti sağlığı ve iyi doğum sonuçları arasında bir bağlantı olabilir: örneğin, sağlıklı dişetiniz varsa bebeğinizin erken yaşta olması daha az olasıdır.
Hamilelik sırasında dişçimi görmem gerekir mi?
Evet. Hamilelikteki hormon değişiklikleri nedeniyle, bazı kadınların diş sağlığı bu süre zarfında daha fazla bakıma ihtiyaç duymaktadır. Örneğin, diş etlerinizin daha kolay kanamaya başladığını fark edebilirsiniz.
Diş etlerim neden kanıyor?
Hamilelik sırasında diş etlerinizin ağrılı ve şişmiş olduğunu fark edebilirsiniz ve kanama yapabilirler. Bu vücudunuzdaki hormon değişimlerinden kaynaklanmaktadır. Bu, dişlerinizi ve diş etlerinizi temiz tutmanız ve düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, derinlemesine temizlik ve plak ve tartarın birikmesini önleme ve evde diş bakımı ile ilgili tavsiyeler için diş ekibinden randevu almanız gerekebilir.

Diş tedavisi hamilelik sırasında güvenli midir?
Evet. Rutin tedavide sorun olmamalıdır. Tedavinizin ne içerdiğinden emin değilseniz, diş hekiminizle tüm seçenekler hakkında konuşun. Bazı güncel kurallar, eski amalgam dolumlarının hamilelik sırasında kaldırılmaması ve yenilerinin konmaması gerektiğini göstermektedir. Emin değilseniz, farklı bir dolum türü hakkında diş hekiminizle konuşun.
Ya diş röntgenine ihtiyacım olursa?
Genellikle, diş hekimleri mümkünse hamilelik sırasında röntgen ışınlarından sakınmayı tercih eder. Bununla birlikte, kök kanal tedavisine ihtiyacınız varsa bir röntgen gerekebilir.
Hamilelik dişlere zarar verir mi?
Hayır. Hamileliğin kalsiyum eksikliğinden diş sorunlarına neden olduğu ya da sahip olduğunuz her çocuk için bir diş kaybedeceğiniz doğru değildir.

Hamilelikte sigara ve alkolden ne haber?
Hamilelikte sigara içmek ve içmek kilolu bir bebeğe yol açabilir ve doğmamış bebeğinizin diş sağlığını da etkiler. Düşük kilolu bir bebeğin diş minesinin düzgün oluşmaması nedeniyle zayıf dişlere sahip olma olasılığı daha yüksektir. Yetişkin dişlerin, bebeğiniz doğduğunda, bebek dişlerinin altındaki çenelerde zaten büyüdüğünü hatırlamaya değer. Bu nedenle, anneleri hamilelikte sigara içip içen bazı bebekler de yetişkin dişlerini çok kötü şekilde oluşturacaktır.
Bebeğimin dişleri ne zaman ortaya çıkacak?
Bebeğiniz yaklaşık 6 aylık dişlenmeye başlamalı ve 20 bebek dişinin tamamı gelinceye kadar devam edecektir. Yaklaşık 6 yaşında, yetişkin dişleri ortaya çıkmaya başlar. Bu, bilgelik dişleri hariç tüm yetişkin dişlerin 14 yaşlarında gelmesine kadar devam edecektir.
Hamilelik sırasındaki diyetim ne olacak?
Hamileyken, sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri ve mineralleri içeren sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmanız gerekir.
Bebeğinizin dişlerinin gelişebilmesi için iyi bir diyet yapmanız gerekir. Özellikle kalsiyum, güçlü kemikler ve sağlıklı dişler üretmek için önemlidir. Kalsiyum süt, peynir ve diğer süt ürünlerinde bulunur.
Sabah rahatsızlığınız varsa ‘az sıklıkta’ yemek isteyebilirsiniz. Sık sık hastalanırsanız, kusmunuzdaki asidin dişlerinize saldırmasını önlemek için daha sonra ağzınızı düz suyla çalkalayın. Şekerli ve asitli yiyeceklerden ve öğünler arasındaki içeceklerden uzak durmaya çalışın. Bu, dişlerinizi çürümeye karşı koruyacaktır.
Diş çıkarmak ağrılı mıdır?
Çoğu çocuk diş çıkarma ağrıları çekiyor. Bebekler diş çıkarırken yüksek sıcaklıklara sahip olabilir ve yanakları kırmızı görünebilir ve dokunuşta sıcak olabilir.
Ağrıyı azaltmak için kullanabileceğiniz özel diş çıkarma jelleri vardır. Hafif bir analjezik (ağrı kesici) içeren bazıları vardır. Parmağınızı kullanarak jeli uygulayabilir ve nazikçe bebeğinizin diş etlerine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Diş çıkarma halkaları bebeğinizi yatıştırmaya da yardımcı olabilir. Bazı diş çıkarma halkaları, yardımcı olabilecek buzdolabında soğutulabilir. Ancak, diş çıkarma ağrıları değişebileceğinden, diş hekiminize veya doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Bebeğimi ilk kez ne zaman dişçiye götürmeliyim?
Bunu önce diş ekibinizle tartışmak en iyisidir, ancak bebeğinizi kendi rutin kontrollerinize götürebilirsiniz. Bu, bebeğin çevreye alışmasına yardımcı olabilir. Diş hekiminiz diş çıkarma ağrıları için öneride bulunabilecek ve reçetelendirebilecek ve sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyacaktır. Bebeğin kendi muayeneleri yaklaşık 6 ay veya diş görünmeye başladığında herhangi bir zamanda başlayabilir.
Emzirme bebeğimin dişlerini etkiler mi?
Anne sütü bebekler için en iyi besindir ve bebeğinizin anne sütünü ömrünün ilk altı ayında vermeniz önerilir.
Altı aylıkken, bebekler bazı katı yiyecekler yemeye başlayabilir. İlk altı aydan sonra hala emzirmeye devam etmeli veya anne sütü yerine (veya her ikisine birden) vermelisiniz.
Bazı durumlarda anne sütündeki doğal şekerlerin bebeklerde diş çürümesine neden olup olmadığını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak, anne sütünün bebeğiniz için en iyi besin olduğu kabul edilir. Bebeğinizin dişlerini temiz tutarsanız, diş çürüğünün bir problem olması muhtemel değildir.
Ya biberonla beslenmeye ne dersin?
Bir biberonla beslerken, biberonu uygun şekilde sterilize etmeniz gerekir. Bazı anne sütü yerine geçenler şeker içerir ve geceleri son beslenmeden sonra bebeğinizin dişlerini temizlemelisiniz. Bebeğinizin dişlerini temizlemeden önce yemekten bir saat sonra ayrılmaya çalışın.
Asla şeker eklemeyin veya şekerli içecekleri şişeye koymayın. Süt ve su dişler için en iyi içeceklerdir. Şeker içeren içeceklerle biberonla besleme ‘biberon çürüğü’ (diş çürüğü) ile sonuçlanabilir. Bir bebek tatlı bir dişle doğmaz ve erken yaşta verilirse sadece şeker tadı olur.
Biberonun beslenmesini ne zaman durdurmalıyım?
Biberonun erken beslenmesini durdurmak, bebeğinizin diş problemleri yaşamasını önler. Bebeğinizin altı aylık olduklarında veya oturabildiklerinde ve kendi başlarına tutabilecekleri zaman özel bir bardaktan süt veya su içmelerini sağlayın.
Bebeğim için hangi katı gıdalar daha iyidir?
Peynir, makarna ve sebzeler gibi tuzlu yiyecekler tatlı yiyeceklerden daha iyidir. Şeker içermeyen yiyecekler bebeğinizin dişleri için daha iyidir. Bebeğiniz için dengeli bir diyet hakkında daha fazla tavsiye için sağlık uzmanınıza danışın.
Çocuğunuzun öğün aralarında bir içeceği varsa, onlara şekerli veya asitli içecekler yerine sadece su veya süt vermeleri önemlidir;
Bebeğimin dişlerini ne zaman temizlemeye başlamalıyım?
Bebekler açık bir şekilde kendi dişlerini temizleyemezler ve çocukların yaklaşık 7 yaşına gelinceye kadar onları doğru bir şekilde temizlediklerinden emin olmak için yardıma ihtiyaçları olacaktır. Diş çıkarmaya başlar başlamaz çocuğunuzun dişlerini temizlemeye başlamalısınız.
Bebeğimin dişlerini nasıl temizlemeliyim?
İlk bebek dişleri görünmeye başlar başlamaz onları temizlemeye başlamalısınız.
İlk başta, işaret parmağınızın etrafına sarılmış bir parça temiz gazlı bez veya bez kullanmayı daha kolay bulabilirsiniz. Daha fazla diş göründüğünde bebek diş fırçası kullanmanız gerekecektir.
Bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu sürün ve dişlerin ve diş etlerinin etrafına hafifçe masaj yapın.
Bebeğinizin kafasını önünüzde kucağınıza sokarsanız, dişlerini temizlemek daha kolay olabilir.
Çocuk büyüdükçe bu şekilde yapmak zor olabilir, ancak dişlerini çocuğun temizliği konusunda kademeli olarak daha fazla sorumluluk verebilirsiniz. Dişleri günde iki kez, en az 1000 ppm (milyonda parça) florür içeren bir diş macunu ile temizlemek önemlidir. 3 yaşından sonra 1350 ppm ila 1500 ppm içeren bir diş macunu kullanın. Durulamadıklarından, diş macununu tükürdüklerinden ve mümkünse hiç yutmadıklarından emin olmalısınız.
Bebeğinizin dişlerine nasıl bakacağınızdan emin değilseniz, diş ekibinize veya doktorunuza danışın.

Bebeğimin baş parmağını emerse ya da bir kuklaya ihtiyaç duyarsa ne olur?
Mümkünse kukla, emzik veya emzik kullanmaktan kaçının ve başparmak emilmesini engelleyin. Bu ikisi de sonunda dişlerin büyümesi ve gelişmesi ile ilgili sorunlara neden olabilir. Çocuk büyüdüğünde bunun bir ayraçla tedaviye ihtiyacı olabilir.
Bebeğiniz kukla, emzik ya da emzik gerektiriyorsa, bu sorunların riskini azaltan ‘ortodonti’ olanlar vardır. Bebeğiniz kukla kullanmak istiyorsa, ortodontik bir tane seçtiğinizden emin olun.
Bebeğinizin kukla, emzik, emzik veya diş çıkarma halkasını, özellikle yatmadan önce asla meyve şuruplarına, bala, meyve sularına veya şekerli herhangi bir şeye sokmayın. Zararlı şekerler ve asitler bebeğinizin yeni oluşan dişlerine saldırabilir ve çürümeye neden olabilir.
Ya bebeğim bir dişe zarar verirse?
Çocuğunuz bir dişe zarar verirse, hemen diş hekiminize başvurun. Hasarlı bir diş genellikle zamanla renklenmez.
Hasar normal çalışma saatleri dışında meydana gelirse, diş ekibiniz acil durum kapağına sahip olacaktır. Yine de kimi arayacağınızı bulmak için ameliyatı arayın.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir